Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

The wall...

De Ivanhoe houten schietmuur werd in de zeventiger jaren opgebouwd en was wegens aantasting door houtkever en erge slijtage, dringend aan vernieuwing toe.

Drie leden van de gilde namen uiteindelijk het heft in handen met het ontwerpen en uitvoeren van een nieuwe stalen schietmuur en de complete vervanging van de verlichting boven de doelen en de schietlijn .

Begin juli werd het werk aangevat om succesvol te worden afgerond nog voor het schietverlof van juli/augustus ten einde liep.

De nieuwe installatie werd uiteindelijk op 11 september 2014 plechtig ingehuldigd.

 

 


 

Sporen van erge slijtage steunbalk... vervormde spanbalken spanvijzen uit het lood... aantasting door houtkever alom... vervormde spanbalken.. en loszittende pen verbindingen! Tijd voor de grote afbraak...

De Afbraak...

03 juli 2014

De oude schietwand wordt na meer dan veertig jaren trouwe dienst gesloopt! Nog voor de komst van het Ivanhoe 'demolition team' wordt alvast wat klein voorbereidend werk uitgevoerd. 

Eerste voorbereidende werken aan de voorzijde in afwachting van het demolition team... Afgedankte verlichtingsarmaturen verwijderen  en de achterwand vrijgemaakt van kasten en goederen in stock Het team aan het werk, stof en nog eens stof... De stramit (stro) lagen zijn opgeruimd nu nog het houten frame aanpakken... 'De val van de Muur' onze vaandrig in de hoofdrol!... Opgeruimd staat netjes, dank je wel 'demolition team'!

Voorbereidend werk...

Vrijdag 04 juli

Alvorens de opbouw van de nieuwe stalen schietwand kon worden aangevat kwam het lijmen van de twee drukplaten het eerst aan de beurt. Voor het samenpersen van de vier multiplex platen waren de klaarliggende stalen liggers van zowat 170 kg elk, hiervoor uitermate geschikt!

Schuurwerk voor het lijmen en nu nog even uitmeten. Inlijmen van de drukplaten een tijdrovende klus! Controle en nog wat extra lijm waar nodig... Uitharden onder druk van twee liggers... Gaten boren, opschuren en beitsen...

De eerste twee...

Maandag 07 juli

Ons triumviraat kreeg voor de montage van de eerste twee verticale steunbalken versterking van gildebroeder Thomas. De extra spierkracht was welgekomen!...

Op maat zagen plafond balken Uithakken van de putten voor de stalen balk verbindingsplaten. Uitmeten van de boorgaten een precisiewerkje! De verankeringsgaten worden geboord. Bevestigen van de plafondbalken. Boren van verankeringsgaten in de plafondbalken. Montage van de verticale steunbalken Controle en het ziet er goed uit... Het duo staat er verankerd en wel!...

De dwarsbalken aan de beurt...

Dinsdag 08 juli

Het leggen van de dwarsbalken gebeurde met behulp van een manueel vorkliftsysteem en nog wat extra versterking van Anthony die de diverse onderdelen had geleverd en ter plaatse de nodige aanpassingen kwam uitvoeren.
 

Klaarmaken voor het verplaatsen van de liggers. Michel doet het nodige... Controle van de nodige tussenruimte voor de iets minder zware steunbalk spanvijzen. Ok en passend! Aanleggen dwarsbalk onder. Bovenste dwarsbalk in de lift... Thomas heeft nog heel wat draaiwerk voor de boeg eer we met de stalen balk hoog genoeg zijn... We zijn er bijna... Op hoogte! Plaatsbepaling van de gaten voor de bouten. Aanbrengen van voorlopige steunlatten. Uitfrezen van de boutgaten. Controle van het freeswerk.

Frezen spanvijsgaten dwarsligger......

Woensdag 09 juli.

De zwaarste stukken zijn met de extra hulp van Thomas en Anthony gemonteerd en ons trio is vanaf vandaag weer op zichzelf aangewezen. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat het stalen frame en de andere bijkomende projecten tijdig worden afgewerkt. Deadline, tegen de start van het schietseizoen najaar 2014.

 

Voor het gebruik van de magnetische freesmachine was Anthony ter plaatse. . Controle en afmeten van de diverse spanvijsgaten Montage van een paar spanvijzen... De laatste van de vijf wordt uitgefreesd. Uitboren van boutgaten in de vloerplaat van de korte steunbalkjes. Montage van de drie korte steunbalkjes.

Het frame in de verf...

Donderdag 10 juli en verder...

Alle stalen onderdelen zijn gemonteerd en de volledige constructie krijgt na een grondige reiniging en het wegwerken van enkele krassen in de grondlaag, een definitieve verfbeurt. Een karwei die deken Marcel volledig op zich neemt.

een grondige reiniging... en ontvetten. Matschuren van de grondlaag. Herstel van lichte beschadigingen in de grondlaag. Het afwerken met een eindlaag in een donkere tint.

Montage drukplaten...

Nu de definitieve verfbeurt achter de rug is, kunnen nu ook de multiplex drukplaten worden aangebracht.

Boren van de schroefgaten. Nazicht verticale waterpas. Aanpassen bovenplaat bevestiging. Aanpassen schuifruimte bovenplaat. Aanleggen onderplaat. Boren schroefgaten onder. Nazicht schroefbevestiging. De drukplaten zitten op hun plaats! Ruwbouw stalen frame afgewerkt, de vijf spanvijzen drukplaat gemonteerd! De drie steunbalkjes onderaan zijn aan de vloer verankerd. Het middenbalkje werd hier met opzet iets verplaatst omdat de spanvijs erboven zich perfect in het center moet bevinden.

Betoneren vloerplaten van de steunbalken...

Met het weekend in zicht krijgen de verankeringsbouten en de voetplaten een afdeklaag stortbeton. Het krijgt zodoende tijd om rustig te harden.

Snikheet zonnetje, zweten maar... 12 x 50 kg en dorst... De netversterking ligt klaar. Kruiwagen nummer 1 en er volgden nog meer... Marcel als vloerder van dienst... Voetplaat van steunbalk 1 bijna afgewerkt. Egaliseren van het stortbeton.

Start schrijnwerk...

Het voorbereidend werk voor de houten bekleding wordt aangevat, weer een stapje dichter...

Uitladen van de vracht panelen, blue sky en warm! De nodige stukken worden op maat gezaagd. Tropische temperaturen, de riem er even af...

Houtbekleding...

De stalen constructie wordt aangekleed met houten panelen die als draagvlak moeten dienen voor het stramit.

De eerste platen worden gemonteerd... De houten draagvlakken  voor de stramitbescherming Nog één hoekpaneel... Bovenkant klaar!

De alu draagprofielen...

Vooraleer de steunplaten die moeten dienen voor het leggen van het stramit kunnen worden aangebracht, dienen er eerst aluminium draagprofielen te worden gemaakt. Een tijdrovende karwei omdat alles ter plaatse met de hand wordt uitgevoerd en perfect moet passen!

Het schijven van de uitsparingen... Bevestigingsgaten voorboren. Vijlen en bijwerken... Het moet passen op de stalen liggers! Het eerste van de twee achterwandpanelen wordt gemonteerd op het steunprofiel.

Bouw toegansdeuren...

De twee belangrijke toegangsdeuren tot de ruimte met het spanvijzen systeem worden opgebouwd. Opgevuld met stramitplaten moeten ze kunnen weerstaan aan de inslag van eventueel verloren geschoten pijlen en ook nog dienst doen om het stalen profiel voldoende af te schermen.

De deuren staan op zwaaiwielen gemonteerd omdat gezien hun grote afmetingen, ze toch nog gemakkelijk moeten kunnen worden bediend.

De draaideurkasten worden gelijmd en gevezen... Stevigheid staat hier voorop... Zicht vooraan. De deuren staan nog op blokken en als test is één deur reeds voorzien van stramitpanelen. In de achtergrond midden zijn voorlopig een zevental blazoenen aangebracht voor een juiste plaatsbepaling. Montage van de stalen bevestigingsplaten voor de steunbeugels van de draaideuren. Zicht op de twee deuren die later definitief worden opgevuld met stramitpanelen. Lengte per element ongeveer 245 cm! Tijdens het aanbrengen van de stramietpanelen werden regelmatig schiettesten uitgevoerd. Het resultaat voldeed overal aan de verwactingen.

Stramitbekleding aan de beurt...

Er kan worden gestart met de montage van de talrijke stramitpanelen die de stalen constructie volledig moeten afschermen.

Alle lagen werden dubbel aangelegd, totale dikte 12,00 cm.

Klaarmaken van de stalen draagprofielen voor de stramitplaten. Het zagen van de stramitplaten op juiste afmeting was een tijdrovende karwei... Het meeste zaagwerk diende buiten te gebeuren gezien de enorme hoeveelheid stro afval en het stof die daarbij vrijkwam... Het zagen van de stramitplaten was een helse karwei die zonder voldoende bescherming niet was uit te houden... De bovenkant krijgt stilaan vorm. Met de zaagklus, het afplakken en lijmen van de zaagsnedes waren we drie volle dagen zoet!...... Een eerste stuk, de bovenkant is bekleed...

Viltbekleding...

Al het houtwwerk krijgt een laag vilt en wie is daar beter voor geschikt dan onze gildebroeder Rudy, specialist in deze materie!

De bekleding wordt gelijmd en geniet... De beide zwaaideuren bijna 'aangekleed'... Het resultaat ziet er mooi uit!uit Bouwen van wanden in de extra bergruimte... Afgewerkt! Vloeren krijgen twee lagen verf... Ook op het stalen frame wordt hier en daar nog een krasje in de verflaag weggewerkt! De blazoenen zijn verwijderd om een totaalbeeld van de bekleding te verkrijgen, mooi resultaat!

Vernieuwing verlichting...

De schietwand is op het leggen van de stramitlagen na, volledig afgewerkt. Besloten werd om maar meteen de energieverslindende doelverlichting te vervangen door Led verlichting. Nieuwe spots van achtenveertig leds per element doen hun intrede en ook de TL verlichting boven de schietlijn en de veiligheids verlichting worden aangepakt en totaal vernieuwd.

De afgedankte halogeen verlichting van 350 Watt per spot... Michel legt nieuwe stroomkabels... De Led spots, minder verbruik dan voorheen en betere verlichting van de blazoenen... De signaallamp wordt vervangen... Een veiligheidsvoorziening die gaat branden wanneer schutters zich in de schiettunnel bevinden. Meteen het sein dat er niet geschoten wordt.

Aanleg stramit wand...

De laatste klus was het stapelen van de lagen stramit die de wand vormen waarop geschoten wordt. Deze is in de nieuwe uitvoering opgebouwd in stroken van telkens 40 cm breedte. De lengte varieert naargelang de ligging van 40 cm tot maximum 120 cm.

De finale zaagklus...masker op! stapelen van de stramitlagen stuk voor stuk afplakken van de zaagsnede nodig voor de duurzaamheid... Blazoen ophangen voor schiet test! Deken Marcel met het laatste te leggen blok poseert voor de lens van onze fotograaf. Een symbolisch moment, samen het laatste blok erin schuiven... Handjes schudden bij het einde van de stro karwei! Een apart klusje was het leggen van een nieuwe schietlijn... Millimeterwerk een kolfje naar de hand van deken Marcel!... En dit is het eindresultaat een wand met mogelijkheid tot gebruik van zes of zeven blazoenen.

Acta Fabula est!

Het spel is gespeeld!...

De drie ontwerpers-uitvoerders heffen het laatste glas op de goede afloop! Met dank aan de Ivanhoe 'kerkfabriek' voor de gewaardeerde bevoorrading  !