Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Nieuwe Sire bij de St Jorisgilde Brugge!

Op 05 augustus 2016 werd in de Kruisbooggilde Sint-Joris te Brugge tijdens een officiële plechtigheid, een nieuwe Sire aangesteld. De heer Luc Vanderstock gildebroeder van de vereniging, mag nu voor dit jaar de hoge functie waarnemen. Vanwege de redactie van Ivanhoes Cronyke en de Ivanhoe gilde, hartelijk proficiat!

Juweel Witteryck voor hoofdman P. De Meester!

Op 10 juni 2016, tijdens een plechtige dilpoma uitreiking voor E.H.B.O. medewerkers van het Vlaamse Kruis vzw, in de Gotische zaal van het Brugse stadhuis, kreeg in een aparte huldiging onze hoofdman Paul De Meester het juweel Witteryck overhandigd voor zijn jarenlange verdiensten binnen deze vereniging. Ook echtgenote Brigitte werd in het feestgebeuren betrokken, ze kreeg een mooie bloemenruiker overhandigd. Hartelijk proficiat aan onze laureaat en zijn dame!

Onze laureaat met echtgenote Brigitte poseren voor de officiele foto. Laureaat Paul De Meester op het spreekgestoelte tijdens zijn dankwoordje

Vriendschapstornooi Straffe Boog Brugge

De vereniging voor visueel gehandicapten Straffe Boog Brugge hield onlangs hun jaarlijks vriendschapstornooi waarbij er samen met handboogschutters van de Ivanhoegilde en de kruisboogschutters van de gilde Sint Joris & Sint Denys, ploeg werd gevormd. Voor dit initiatief onder leiding van 'manusje-van-alles' Jan Beernaert van Straffe Boog waren talrijke deelnemers komen opdagen. Ook het zonnetje was van de partij, reden genoeg dus voor de inrichters om met een tevreden gevoel terug te kunnen blikken. Good show!

 

Schutter & Spotter Straffe Boog klaar aan de lijn. De Ivanhoe deelnemers... Kruisbooggilde St Joris & St Denys... Sfeerbeelden... Leden Straffe Boog Brugge voor de lens... Deelnemers wachten op de uitslagen... en de winnaars zijn... Het winnende team: Thomas, Marry en Adrien krijgen de fles 'bubbels'! Organisator Jan met felicitaties voor het  runner up team!

Aanstelling Nieuwe hoofdman bij Sint-Jorisgilde Brugge!

De Brugse Sint-Jorisgilde, werkelijke naam: 'Koninklijke & Prinselijke Hoofdgilde Sint-Joris Stalen Boog Brugge vzw', vierde op 29 mei 2016 feest bij de aanstelling van een nieuwe hoofdman!

Met algemene goedkeuring werd de heer Joost Danneels in die functie aangesteld en neemt daarmee de fakkel over van zijn voorganger de heer Pol Peccue.

In naam van de Ivanhoe gilde en de redactie van Ivanhoes Cronyke, wensen we hoofdman Joost Danneels hartelijk proficiat met zijn benoeming! 

 

 

Tweede jongste Sire ooit bij de adel van Ivanhoe!

Tijdens de sireschieting van 15 januari 2015, schreef onze gildebroeder Alexander De Deyn gilde geschiedenis, door op jonge leeftijd een sire titel aan zijn palmares toe te voegen.

Met zijn toen twee en twintig lentes is hij hiermee de tweede jongste Sire ooit, in de galerij van zijn illustere voorgangers bij Ivanhoe gilde

Keizer M. Dauw met eervolle vermelding voor Robin Hood schot!

26/11/2015 Met het scoren van een Robin Hood treffer tijdens de schieting van archivaris Hans De Jonghe, wist Keizer Marc Dauw een unieke prestatie op zijn reeds rijkgevulde palmares bij te schrijven.  Helaas kon het schot niet worden gehomologeerd omdat de tweede pijl na de inslag niet in de schacht van de vorige pijl bleef steken!

Door de speciale vorm van de huidige pijlpunten is het bijna niet meer mogelijk dat twee pijlen in elkaar blijven steken, een bindende voorwaarde om als een Robin Hood schot te worden aanvaardt. Ook hier brute pech voor Marc die zoals enkele van zijn voorgangers genoegen moet nemen met een eervolle vermelding. Toch hartelijk proficiat Keizer!

Eervolle vermelding voor een Robin Hood schot!

08/10/2015  We mochten opnieuw een Robin Hood schot noteren in onze gilde! Een prestatie weinigen gegeven, want een voltreffer in de schacht van de vorige geschoten pijl is een zeldzaamheid!

Gildebroeder Bill Brian mag voortaan dit kunststukje op zijn naam schrijven zij het dan wel met een eervolle vermelding... Bij een Robin Hood schot moeten de beide pijlen immers in elkaar blijven steken, een voorwaarde die met het huidige type pijlen voorzien van speciale nokken, zo goed als uitgesloten is.

Het schot versplinterde de schacht volledig, gevolg, de pijl bleef niet steken... Dikke pech voor Brian die daardoor een ereplaats in het Robin Hood kader mocht vergeten.

Met deze eervolle vermelding op onze Ivanhoe site blijft zijn prestatie tenminste niet onopgemerkt!

Hartelijk proficiat!

Een totaal versplinterde pijlschacht na de inslag...

Gildebroeder E. Verlinde aan de eer!

22/09/2015 Tijdens de mosselfeesten van de West-Vlaamse Snorrenclub WVSB op de vismarkt te Brugge, vond ook de verkiezing plaats van de mooiste snor. De winnaar van deze trofee werd niemand minder dan gildebroeder Edmond Verlinde die als één van de kandidaten, deze felbegeerde onderscheiding in de wacht wist te slepen. Hartelijk proficiat!

Dag van de Brugse Sportclubs 2015

Sept 2015. Een uitgave die we niet vlug zullen vergeten! Er werd 'geen te best weer' voorspeld, maar wat uit de lucht kwam vallen was regen met bakken tegelijk. Tot iets voor 15.00 u hielden we het nog droog, maar dan gingen de hemelsluizen open en was het 'game over!' Echt jammer...

Opbouw van de Ivanhoe stand Opstellen van het materiaal Redelijk zwaar die trainingsschijf... Technisch nazicht... Onze fotograaf Bert in T- shirt heeft het blijkbaar warm Onze archivaris brengt de kleefletters aan. Klaar en nu maar hopen dat de weergoden ons gunstig zijn! Het opbouw team zonder de fotograaf van dienst... 15.00 u. Het regent pijpestelen... Het bezoekersaantal is al flink uitgedund... Het wordt er niet beter op, schuilen geblazen...  De buienradar voor de eerstvolgende uren? Wat dacht je?..... Dat tentje voor ons begint onder de waterlast duidelijk door zijn poot te zakken! 16.00 u Afbreken en wegwezen het is genoeg geweest!...

Tornooi Straffe Boog Brugge

De vereniging voor visueel gehandicapte boogschutters 'Straffe Boog Brugge' richtte op dinsdag 16 juni 2015, voor de tweede keer een tornooi in tussen de drie clubs die in de Philharmonie hun vaste stek hebben. De bedoeling was om de vriendschapsbanden onderling nog wat aan te halen. Er werd in ploegen van drie schutters geschoten bestaande uit handboogschutters op de buitendoelen en kruisboogschutters op de hun vertrouwde binnendoelen.

Inrichter Jan Beernaert mocht achteraf tevreden terugblikken, qua sfeer en sportieve kampgeest was het een geslaagde dag!

Inrichter Jan Beernaert met de winnende ploeg. Inzet de wisseltrofee 2015 Enkele van onze Ivanhoe deelnemers waaronder Sire Alexander De Deyn die de overwinning in de wacht hielp slepen. Sire Alexander en baljuw vader Alex samen op de foto Ivanhoe schutters aan de lijn... Gildebroeder Thijs met drie van de vele rozen... Gildebroeder Thomas controleert de scores. Pijlen trekken... Onze kruisboogschutters aan het werk! Enkele leden van de Straffe Boog bijgestaan door hun 'spotter' die de positie van de inslagen doorgeeft. Aanleggen op aanwijzing van de 'spotter' Kruisboogschutters van Sint Joris en St Denys hebben het duidelijk naar hun zin! Een uniek beeld van een hoge snelheid opname, hier is duidelijk te zien dat de pijl al gelost is maar nog de handgreep niet voorbij is gevlogen! Hoog bezoek, onze hoofdman P. De Meester en gildebroeder Luc en zijn lieve eega.

Een eervolle vermelding voor een Robin Hood schot...

Gildebroeder Jurgen Verbrugghe schreef op 02 april l.l. met een zeldzaam staaltje boogschieten een stukje gilde geschiedenis, namelijk het befaamde Robin Hood schot, de droom van elke doelschutter! In het meer dan vijftig jarig bestaan van onze vereniging zijn er slechts zes schutters met deze prestatie op hun naam!

Helaas voor Jurgen kon zijn prachtschot niet voor opname in de ere-lijst worden goedgekeurd omdat de schieting al was afgesloten en het schot achteraf tijdens een trainingssessie plaatsvond...

Brute pech natuurlijk, maar met een eervolle vermelding in onze rubriek Flashberichten is zijn prestatie niet onopgemerkt voorbijgegaan!

In naam van alle gildebroeders hartelijk proficiat Jurgen!

 

Twee pijlen in elkaar mikken een prestatie om van te dromen! Proficiat Jurgen!

Klakkebusse...

It's a small world...Ivanhoe griffier Pieter Blondelle als lid van de Folk Groep 'Klakkebusse' gefotografeerd in 1994 door mijn buurman Johan Maes.

Niet alleen Ivanhoe griffier maar ook onze fiere 'gilde piper!'

Daarbuiten in de folkwereld nog altijd als veelzijdig muzikant en instrumentenbouwer actief!

In het huwelijksbootje!

Gildebroeder Brian Bil en Sarah Vermeulen gaven op vrijdag 10 oktober 2014 elkaar plechtig het ja woord. Na het voltrekken van het burgerlijk huwelijk in het Brugse stadhuis, werd naar boogschutterstraditie voor het kersverse paar een erehaag gevormd op de trappen van de Gothische zaal. Hartelijke gelukwensen en behouden vaart. Proost!

Nieuwe schietmuur in gebruik bij Ivanhoe Brugge!

Schepen van Sport mevrouw Annick Lambrecht knipte het lint door ter gelegenheid van de plechtige ingebruikneming van een nieuwe schietmuur in de Koninklijke schuttersgilde Ivanhoe Brugge.

Uniek is het feit dat de constructie volledig uit staal werd opgebouwd met toevoeging van onuitgegeven technische snufjes.

 

 

Foto Brugs Handelsblad

Trofee winnaar in Hesdin France!

Op zondag 15/06/2014 waren onze Ivanhoe gildebroeders Jean Lemmens en Adrien Woussen in Hesdin te gast bij 'Les arbaletriers de l'Hesdinoise' waar ze als lid van de Brugse kruisboogschuttersgilde Sint Joris & Sint Denys, deelnamen aan een plaatselijk tornooi. Een dertigtal schutters uit verschillende gildes streden voor de titel 'le Tir du Roy du Beffroi.' Het was uiteindelijk Jean die na een felle kamp met een deelnemer uit de gilde Sint Joris Poperinge, het ijzeren plaatje voor een vierde keer uit de twaalf meter hoge mast wist te schieten. Hartelijk proficiat!

Roy Jean I in gezelschap van enkele hoge personaliteiten waaronder de burgermeester van Hesdin De laureaat met zijn runner up, Wouter uit Poperinge. 4 x raak en de titel was binnen... Een fiere winnaar!

Verbroederingsfeest Straffe Boog Brugge.

De Straffe Boog, een vereniging voor visueel gehandicapte schutters die een tiental maanden geleden onderdak vond in de Philharmonie gebouwen te Assebroek, had op 10 juni 2014, een en ander te vieren.

Dat ze destijds op zoek naar een geschikt schutterslokaal, toen door de kruisbooggilde Sint Joris & Sint Denys en de Koninklijke schuttersgilde Ivanhoe Brugge met open armen werden verwelkomt, wilden ze nu eens extra in de verf zetten met een reuze verbroederingsfeest!

Aan dit gebeuren was een mini tornooi verbonden waarbij er samen met één schutter van de drie verenigingen een team werd gevormd. Voor alle deelnemers een zeer leerrijke ervaring en een leuke samenkomst, zeker voor herhaling vatbaar!       

 

De blinde schutter neemt plaats op een statief, de stand van de voeten in de grondplaat stelt hem in staat om zijn richting te bepalen hij wordt bijgestaan door een 'spotter' die hem de plaats van de inslag van de pijlen doorgeeft Door uitstulpingen bovenaan de stang van het statief, kan een schutter op gevoel de hoogte bepalen  afstand tot de schijf is 30 meter De bezieler en werkbij van de vereniging Jan Beernaert houdt een oogje in het zeil op een vlot verloop! Het winnende team aan de eer!

Drie verenigingen verbroederen...

Leden van onze Koninklijke schuttersgilde Ivanhoe waren samen met de gildebroeders van de Kruisboogschuttersgilde Sint Joris & Sint Denys op het verbroederingsfeest van de Straffe Boog Brugge present, om er met onze gastheren team te vormen in een mini tornooi.

Onze fotograaf Michel, in de kijker! De Ivanhoe deelnemers Baljuw Tomas & Keizer Marc... Raadsleden Roland & Roland... even verpozen En van onze jongeren Alexander en... vader Alex onze Ivanhoe Sire Deken Marcel ook altijd van de partij!

De kruisboogschutters waren erbij...

Onze kruisboogschutters St Joris & St Denys voor de lens...

Sint-Jorisgilde Brugge viert eerste Keizer!

Na drie opeenvolgende keer de Sire titel te hebben gedragen werd Dany Callant, tijdens een groots gildefeest, op 3 mei 2014 plechtig aangesteld als Keizer van de Koninklijke & Prinselijke Hoofdgilde Sint-Joris Stalen Boog Brugge v.z.w.

Een prestatie die kan tellen, want hiermee heeft de schuttersgilde Sint-Joris voor het eerst in zijn rijke geschiedenis een Keizer in de rangen!

Vanwege de redactie van Ivanhoes Cronyke en de Ivanhoe gilde, onze hartelijke gelukwensen!

 


 

Kampioen bij gilde Willem Tell Tillegem.

Gildebroeder Kevin Beernaert, die naast het doelschieten bij de Ivanhoe gilde ook nog bedrijvig is op de staande wip, schoot zich op 24 maart kampioen 'kleine vogels' bij de gilde Willem Tell Tillegem. Van harte gefeliciteerd Kevin!

Diamanten bruiloft!

10/10/2013 Gildebroeder Lucien Bullaert en zijn echtgenote Lisette Van Ryckeghem vierden onlangs hun 60 jaar huwelijk. Een gebeurtenis die niet onopgemerkt voorbij ging want er kwamen heel wat kaartjes binnen van de leden. In naam van de ganse Ivanhoe familie werden ook nog enkele passende geschenken afgeleverd.

Ter gelegenheid van deze feestelijke dag werd de leden een speciale 'Prijsschieting gildebroeder Lucien Bullaert' aangeboden. Proficiat Lucien en Lisette, proost!

Yes we do!

Op dinsdag 13 augustus l.l. gaven gildebroeder Dean Stalpaert en Bianca Van Nieuwenhuyse elkaar het ja woord. De plechtigheid die doorging in de Gotische zaal van het Brugse stadhuis werd bijgewoond door een delegatie Ivanhoe schutters die een ereboog vormden voor het kersverse echtpaar. Achteraf werd ten huize 'Venice' achter het belfort, nog een leuk feestje gebouwd. Hartelijke gelukwensen en behouden vaart!  Proost!

Dag van de Brugse Sportclubs

Sept 2013. Op deze vijfde editie was ook onze Ivanhoe schuttersgilde weer vertegenwoordigd. De weerman had het bij het rechte eind want er viel die namiddag geen spatje regen te bespeuren waardoor alles zoals gepland, op het Zand kon doorgaan. Gelukkig maar!

Onze trouwe deelnemers waren weer op post!

Gildebroeder Adrien aan de eer!

Ivanhoe gildebroeder Adrien Woussen schoot zich onlangs in de kijker op het Belgisch Kampioenschap Kruisboogschieten voor senioren te Brussel. Als lid van de gilde Sint Joris & Sint Denys Brugge eindigde hij op een mooie derde plaats. Het verschil met de winnaar bedroeg amper drie puntjes. Hartelijk proficiat!

Blue and Black with a mission!

De lawine van goede prestaties bij onze Ivanhoe jongeren werkt aanstekelijk en dat heeft zo zijn gevolgen blijkbaar...

Proficiat dus aan onze Keizer M. Dauw  en Thesaurier R. Baltens met de aankoop van hun nieuwe Hoyt Pro Comp Elite compound machine, waarmee ze naar we mochten vernemen nu op geheime locatie duchtig aan het trainen zijn.

Nieuwe persoonlijke records!

13/06/2013  Een drietal van onze jongeren gaven er nog maar eens een flinke lap op en verbeterden hun persoonlijk record met overtuigende cijfers. Links op de foto, Thys Mestdagh van 268 naar 273, midden Thomas Bekaert van 245 naar 254 en rechts Alexander De Deyn van 255 naar 260 punten.

Hartelijk proficiat guys!

Breaking News! Thys schoot intussen zijn vorig NPR 273 ptn al in de vernieling en scoorde nu 284 ptn. Hiermee schuift hij een dik aantal plaatsen op in de 'Ivanhoes Top Scores' ranglijst!

(Het nodige minimum voor deze lijst bedraagt 270 punten.)

De comeback van...

18/04/2013. Voor het eerst sedert lange tijd werd er onlangs weer aangeknoopt met het nagelkloppen. Bij gebrek aan de nodige houten boomstronken was dit razend populaire spel een tijdlang uit de 'picture' verdwenen. Dank zij het initiatief  van gildebroeder Alain D. beschikken we weer over het nodige. Dat er na afloop van de schietingen nu flink wordt gehamerd hoeft geen betoog!

Twee oudleden terug van weggeweest!

Gildebroeders Dean Stalpaert en vader Eddy Gevaert haalden na enkele sabbatjaren de boog weer vanonder het stof en kwamen opnieuw de Ivanhoe rangen vervoegen. Intussen zijn ze beiden reeds grondig aan het trainen geslagen om de vorm weer te pakken te krijgen. Good show guys, de resultaten komen er wel... 

Marcel Maurau Sire 2013

Kruisboogschutter A. Woussen aan de eer!

Onze Ivanhoe gildebroeder Adrien Woussen behaalde met een gemiddelde van 92,40 punten, een eervolle derde plaats op het Belgisch Kampioenschap Kruisboogschieten 2012 voor senioren. Dit tornooi dat telkens op een andere lokatie doorgaat, verloopt over zeven schietingen waarvan de vijf beste resultaten in aanmerking komen voor de eindklassering. Hartelijk proficiat! 

Viering 550 jaar Sint Jorisgilde Poperinge...

Op zondag 30 september 2012, nam onze gilde samen met nog andere Brugse verenigingen, deel aan de viering 550 jaar Sint Jorisgilde te Poperinge. Aan dit feest dat al in de voormiddag van start ging, stapten een honderdtal gilden uit binnen en buitenland op in een kleurrijke gildenstoet. In de namiddag hadden nog diverse andere aktiviteiten plaats waaronder een riddertornooi, samoerai-kyodo schutters, kruisboog en handboogschieten op doel, dansers en vendeliers. Het feest werd s'avonds afgesloten aan het podium op de grote markt.

 

De Ivanhoe delegatie onder leiding van hoofdman P. De Meester Keizer M. Dauw met de glimlach! Nog even poseren voor de camera... Een fiere vaandrig in zijn nopjes! De kruisboogschutters van Sint Joris & Sint Denys Brugge van de partij! De kruisboogschutters van Sint Joris Brugge met hun mooie outfit!

Internationale Gildedag Poperinge

Gezien het groot aantal deelnemende gilden uit binnen en buitenland was het niet mogelijk om hier een volledige beeldreportage weer te geven.

Onze fotograaf hield het dan ook bij enkele sfeerbeelden.

Onze vaandrig tijdens de kerkdienst... De stadsomroeper aan het werk! Deze toekomstige schutter liep tegen het zandmannetje aan...

Gewezen lid op bezoek!

Op de prijsschieting van deken sportleider Marcel Maurau kregen we het bezoek van een tweetal staande wipschutters Etienne en Joseph, die even de sfeer op doel kwamen opsnuiven. Voor Joseph Verplancke was er een thuisgevoel want in de tachtiger jaren was hij ooit lid van onze Ivanhoe gilde. Tijdens een korte trainingssessie bewezen onze beide gasten dat ze het doelschieten niet verleerd hebben!

Onze archivaris en Joseph houden van een geintje! Vanwege de prijsgever een mooie orchidee voor het thuisfront!

Gouden Boomstoet 2012

26/08/2012 Uw dienaar site verantwoordelijke Roland Denys nam onder de vleugels van de kruisbooggilde Sint Joris, deel aan de Gouden Boomstoet. Het werd een zeer leuke en leerrijke ervaring die begon met het passen van geschikte kledij in de beurshallen. Dit liep niet van een leien dakje want er bleek nog enkel een pak in de maat xx Large voorhanden te zijn! Sedert hebben we een grensloze bewondering voor de dames van de naaiafdeling die slaagden in het huzarenstukje om met draad, veiligheidsspelden en bretellen, alles op zijn plaats te houden! Dank zij hun noeste arbeid werd het parcours zonder problemen afgewerkt. Met dank aan de gildeschutters van Sint Joris voor de goede opvang van de vreemde Ivanhoe eend in de bijt!

 

Foto1: Archief Pearl Denys

Foto's 2 tot 5 onderaan: fotolink.be

PetanqueTilleghem barbecue!

15/08/2012 Onder een stralend zonnetje en tropische temperaturen had de afsluiting plaats van het seizoen 2011/2012. Enkele van onze Ivanhoe schutters/ petanquespelers waren er ook weer bij maar vielen echter buiten de prijzen. Volgende keer beter!

 

Vlaanderen Zingt Brugge 2012

De handbooggilde Ivanhoe Brugge en de kruisbooggilde Sint Joris Brugge broederlijk verenigd tijdens Vlaanderen zingt onder het goedkeurend oog van de lieve eega's!

 

Het 'zangkoor' was aan een beetje smering van de stembanden toe...

Onze Ivanhoe tent in gebruik genomen!

01/07/2012 Onze nieuwste aanwinst de party tent van de gilde, is met succes op de zomer barbeque voor het eerst in gebruik genomen. Het zag er allemaal zeer degelijk uit en de opbouw ervan werd door de Ivanhoe 'task force' in geen tijd gepiept. Goed begonnen dus!

Ivanhoe prijsgeefster aan de eer!

Op 27 april 2012  werden de laureaten bekendgemaakt  van de wedstrijd bloemschikken in het kasteel van Beloeil, provincie Henegouwen.

De zestien deelnemers die waren uitgekozen om er hun bloemstukken te exposeren,  kregen in de namiddag het bezoek van Prinses Claire voor de uitreiking van de prijzen.

Onze Ivanhoe prijsgeefster mevrouw Anneke Catrysse die voor de tafelopstelling beroep deed op een vriend, werd met haar mooie creaties eervol tweede.  Hartelijk proficiat!

Onze gildebroeders aan de slag.

02/04/2012  Met een stralend lentezonnetje op het 'appèl', ging het nieuwe petanque seizoen zopas van start op het domein van het Tilleghembos. Voor deze eerste uitgave hadden nog niet alle leden present gemeld maar met een 15 tal spelers op de baan was de opkomst al met al behoorlijk te noemen.

Onze fotograaf was er als de kippen bij om al de vroege 'vogels' waaronder ook enkele Ivanhoe gildebroeders, op de gevoelige plaat vast te leggen.

Een Ivanhoe gildebroeder aan de eer!

Zat. 04 / 02/ 2012 

Gildebroeder Brugs politie-inspecteur Johan Fockaert (rechts op de foto) en zijn collega Tom Maertens, zijn er gisteren in geslaagd om een 35-jarige vrouw uit Zedelgem uit het ijskoude water aan de Buiten Boeverievest te redden. Spijts de barre vriestemperaturen aarzelden beiden geen ogenblik om op gevaar van eigen leven het water in te duiken. Na het reddingswerk die gelukkig tot een goed einde kon worden gebracht, volgde nog een spurtje in doornatte kledij naar het dienstvoertuig om op kantoor, onder een warme douche terug op adem te komen!

Foto: bron 'Het Nieuwsblad'